Türk sanat müziği sanatçısı Zekai Tunca, dünyanın birçok yerinde düzenlenen konserlerde ülkesini temsil etmiş bir Devlet sanatçısıdır. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanına layık görülen değerli sanatçı, 1979 yılından bu yana 14 albüm çıkarmıştır. Sesiyle gönülleri fetheden değerli sanatçımızın özel hayatı ve müzik kariyeri de vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki Türk sanat müziği sanatçısı Zekai Tunca kimdir? Zekai Tunca aslen nerelidir ve kaç yaşındadır?
İşte Zekai Tunca’nın hayatı ve müzik mesleği…
Zekai Tunca kimdir?
Zekai Tunca 1944 yılında Ankara’da doğdu. 1963 yılında Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’na girdi.
Eğitim hayatına Ankara’da devam eden Tunca, 1976 yılında Gazi Üniversitesi Yüksek Teknik Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu.
Zekai Tunca’nın Kariyeri ve Müzik Hayatı
Türk sanat müziği sanatçısı Zekai Tunca, meslek hayatına ressam ve duvarcı olarak başladı. Tunca, Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda okurken özel bir şirkette ve Makine ve Kimya Sanayii A.Ş.’nin uçak fabrikasında teknik ressam ve tesisatçı olarak çalıştı.
Şarkı söylemeyi her zaman seven Tunca, bulunduğu her ortamda müzik yapmıştır. Böylece 1960 yılında Hikmet Taşan aracılığıyla Dr. Recai Özdil topluluğa katılmıştır. Burada müzik mesleğinde taraf olma adımını attı ve sistemli bir şekilde notalarla çalışmaya başladı. Bu grupta Erol Sayan, Yıldırım Gürses, Yaşar Özel, Doğan Canku gibi ustalarla çalışma fırsatı bulmuş ve aynı yıl içerisinde İsmail Baha Sürelsan ile tanışmıştır.
Zekai Tunca’nın Müzik Kariyeri
Türk sanat müziği sanatçısı Zekai Tunca, eğitim ve ticaret hayatına devam ettiği 1964 yılında Ankara Radyosu’nun stajyer sanatçı imtihanına girerek finale kalmıştır. 1965 yılında Birleşik Türk Müziği Sanatçıları Derneği’nin düzenlediği ses yarışmasında Ankara birincisi oldu.
1966 yılında TRT’nin düzenlediği stajyer sanatçı sınavını kazandı. Stajının ilk döneminde Saadet İkesus, Cengiz Tanç, Muammer Sun, Ferit Sıdal, Ruşen Ferit Kam ve Turan Toper gibi hocaların derslerine girdi.
Ağustos 1967’de Nurcan Tunca ile evlenen Zekai Tunca, Ordu Endüstri Meslek Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. Bu arada stajını yarım bıraktı. Ordu yıllarında müzikten vazgeçmeyen Tunca, 1969 yılında Trabzon’da düzenlenen Doğu Karadeniz ses yarışmasında ikinci oldu. 1970 yılında kadife sesiyle birincilik ödülü aldı.
1970 yılında Trabzon’da TRT Çoksesli Korosu sınavını kazandı. Böylece Ankara Radyosuna geri döndü. Bu kez Hikmet Şimşek, Muammer Sun, Müfide Özgüç, Cengiz Tanç, Saip Egüz, Erdoğan Okyay, Fehamettin Özgüç, Walter Sturaus gibi şefler ve ustalarla çalışma şansı buldu. Koroda solfej ve şan dersleri aldı. 1975 yılında girdiği sınavdan sonra Ankara Radyosu TSM sanatçısı oldu.
1976 yılında Kültür Bakanlığı KTM solistliğini yaptı. Zekai Tunca, müzik kariyeri boyunca; TRT Müzik Dairesi, Repertuar ve Denetleme Kurulları üyeliği yaptı.
1978’den 1981’e kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türk Müziği topluluğunu yöneten büyük usta, 14 albüm çıkardı. Birçok ülkede konserler verdi ve 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı ünvanı ile ödüllendirildi.
Sesiyle tüm Türkiye’nin gönlünü fetheden Zekai Tunca, halen Kültür Bakanlığı’na bağlı solistlik yapmaktadır.
Zekai Tunca’nın Albümleri
1979: Aşkımızı Alamazlar
1981: Sen Benim Unutmamsın
1982: Leydi ve Peri Masalı
1983: Bahar, Çiçek Çiçeği
1985: Aşk İçin Zaman Yok
1986: Aşk Olsun
1989: İçimde Doğdu
1990: Düşler Olmadan (İmkansız)
1992: Beni Uydurma
1993: Beni Sevmeye Devam Et
1995: aman tanrım
1997: Çan, Şal ve Gül
2002: Güvercinim
2003: Seni Aşksız Bırakmayacağım
2007: Ebedi Aşka Merakım
haber-ihsaniye.com.tr