BBP lideri Destici: Siyasi bedelinin ağır olacağını düşünüyorum
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Meclis Muhabirleri Derneği’ni (PMD) ziyaret etti. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Destici, meclis muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
HDP’nin hazine yardımı hesabının tedbir amaçlı bloke edilmesiyle ilgili bir soru üzerine, “HDP yaptıklarının bedelini ödüyor.” Destici, “HDP çıkıp da ‘Biz PKK’yı tüm terör örgütleri gibi terör örgütü olarak görüyor ve kınıyoruz. Devletimizin ve ülkemizin terörle mücadelesinin yanındayız’ derse. Öyle derse hemen giderim, ‘HDP kapatılmasın’ derim.”
HDP’nin terör örgütüyle bağlantılı olarak her türlü görüşü dile getirebileceğini ancak bunu yapamayacağını vurgulayan Destici, BBP olarak Hazine yardımlarının tamamen kaldırılmasını istediklerini hatırlattı.
Destici, bugün siyasi partilere hazine yardımı olarak 1,5 milyar TL ödendiğini, seçim tarihi açıklandıktan sonra 3 milyar TL’nin yatırılacağına işaret ederek, bu kadar parayı 4-5 partiye vermenin günah olduğunu sözlerine ekledi.
Hazine yardımının tarafların bekası için verildiğinin altını çizen Destici, “450 milyon olması yetmez mi? Hatta 45 milyon bile yatırılabilir.”
HDP kapatma davasının devam etmesi ve hukuka uygun bir şekilde sonuçlanması halinde “yüzde yüz kapatılacağını” söyleyen Destici, “Hukuksal olarak kapatılması konusunda kimsenin bir tereddütü yok. İşte tereddüt şu; ne olacak? Bunun siyasi sonuçları, bu tartışılır. Tamam ama siyasi sonuçları Anayasa Mahkemesi’nin işidir, siyasetin işi değil” dedi.
Destici, HDP’nin kapatılması halinde yeni bir HDP kurulması yönündeki görüşleri kabul etmediğini belirtti.
“Gerekirse iki teklif birleştirilebilir”
HDP’nin AK Parti’nin başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği teklifine ilişkin istediği atamayı kabul etmemesine ilişkin de Destici, “Hazine yardımı kesilince AK Parti Grubu’nun müzakere teklifini reddettiler. terör örgütünün partisidir. HDP eşittir PKK’, sonra da ‘Bunu konuşalım, bunu sizinle müzakere edelim’. diyeceksiniz…” yorumunu yaptı.
AK Parti’nin atama talebine diğer partilerin yanıt vermediğine dikkati çeken Destici, “Altı maddelik masaya oturan ve kendilerini ‘sağcı ve muhafazakar’ olarak tanımlayan siyasi partiler bu konuyu tartışmazsa veya görüşmezlerse” dedi. TBMM’ye gelirler, ‘evet’ derler, “Gelmezlerse siyasi bedeli ağır olur diye düşünüyorum. Karar verirken bunu dikkate alacaklar” dedi.
Destici, CHP tabanının böyle bir hassasiyetinin olmayabileceğini ancak İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi tabanlarının önemli bir bölümünün başörtüsü konusunda da hassasiyeti olduğunu bildiklerini söyledi.
Altılı masanın başörtüsüyle ilgili yeni bir teklif hazırladığını hatırlatan Destici, şunları kaydetti:
“Gerekirse iki teklif birleştirilebilir. Şimdi Cumhur İttifakı’ndaki ortaklarımızla tartışılan bir şey değil ama benim kişisel görüşüm uzlaşmanın adıdır. Çünkü buradaki amacımız anayasal güvence sağlamak. Başörtüsü. Onun için bir teklif hazırlamalılar. Halkın ve halkın ittifakıyla belirleyeceği bir komisyon ortaya çıkar ve iki teklifi birleştirir.” “Ortak anayasa değişikliği teklifine de çevrilebilir. Böylece Meclis’ten uzlaşı ile geçer. Bundan biz memnun oluruz. Milletin de memnun olacağını düşünüyorum.”
“İttifakımız demokratik bir ittifaktır”
Seçim tarihi sorulduğunda Destici, seçimlerin 14 Mayıs’ta veya bir hafta öncesi veya sonrasında yapılabileceğini söyledi.
HDP’nin AK Parti’nin atama talebini kabul etmemesine ilişkin değerlendirmesinin Cumhur İttifakı’nda tepkiye yol açabileceği görüşüne karşılık Destici, “İttifakımız demokratik, hoşgörüye dayalı bir ittifaktır. Herkes kendini çok rahat ifade edebiliyor.” Bunun doğru olmadığını zaten söyledim. Bunu ilk kez söylemiyoruz” dedi.
Terör örgütünün partisi olamayacağının altını çizen Destici, terör ve şiddet söz konusu olduğunda teröre karşı sessiz ve kayıtsız kalmalarının beklenemeyeceğini söyledi.